UW OGEN ZIJN HET WAARD

Een oogmeting bij TOM. is niet alleen gericht op het bepalen van uw oogsterkte. Uw dagelijkse werkzaamheden en leefstijl worden meegenomen in het advies voor uw kijkoplossing op maat. Onze optometristen beoordelen tevens de gezondheid van uw ogen.

TOM. begint de oogmeting met het uitgebreide vooronderzoek. Met zeer geavanceerde apparatuur verkrijgen wij een goede indruk van de toestand van uw ogen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uw ogen worden gescreend door drie apparaten:

Automatische Refractometer

Met dit apparaat wordt globaal de oogsterkte bepaald. Deze objectieve meting zorgt ervoor dat de optometrist een goed uitgangspunt heeft voor het vervolg van de oogmeting.  

Oogdrukmeting

Hiermee wordt met een pufje lucht dat tegen het oog geblazen wordt de oogdruk gemeten. Door de automatische vervorming wordt de oogdruk bepaald. Bij deze methode wordt het oog niet aangeraakt en er is geen verdoving noodzakelijk.

OCT en fundusfotografie

OCT staat voor Optical Coherence Tomography. Dit apparaat scant de ogen met behulp van lichtreflectie. Hierdoor worden de weefsels in het oog zeer gedetailleerd in beeld gebracht. De optometrist kan met behulp van deze scan verschillende oogaandoeningen vroegtijdig opsporen zoals maculadegeneratie en glaucoom.  Tevens maakt dit apparaat fundusfoto’s, dit zijn scherpe, duidelijke beelden van de binnenkant van de oogbol.

OOGMETING VOOR BRILADVIES

Na het vooronderzoek wordt er een gedetailleerde oogmeting uitgevoerd om de exacte oogsterkte te bepalen. Afhankelijk van uw kijkwensen, werkzaamheden en leefstijl worden de verschillende kijkoplossingen met u besproken.

AANMETING CONTACTLENZEN

Aanvullend op de oogmeting wordt nu ook de vorm van het oog in kaart gebracht met behulp van de corneatopograaf. Met dit apparaat kan heel nauwkeurig de pasvorm van de contactlenzen worden bepaald. Tevens wordt de traanlaag op het oog geanalyseerd om het juiste lensmateriaal op uw oog af te stemmen.  

OOGHEELKUNDIG ONDERZOEK DOOR DE OPTOMETRIST

Indien er klachten zijn, die niet met een bril of contactlenzen op te lossen zijn, zoals vlekken en flitsen, een rood of branderig oog of andere visuele klachten volgt een oogheelkundig onderzoek. Dit kan op verwijzing van uw huisarts plaatsvinden, ook kan het zijn dat tijdens de oogmeting duidelijk wordt dat er meer aan de hand is. Zorgvuldig wordt naar de gezondheid van uw ogen gekeken en indien noodzakelijk verwijst de optometrist u door naar de oogarts binnen de voor de aandoening juist gestelde termijn. Met behulp van het platform KSYOS staan onze optometristen in direct contact met uw huisarts en de oogartsen in onze regio. De kosten van dit oogonderzoek wordt door uw zorgverzekering vergoed, wel kan bij enkele zorgverzekeraars het eigen risico worden belast.

FUNDUS ONDERZOEK BIJ DIABETES

Bij diabetes worden de ogen periodiek gecontroleerd met behulp van fundusfoto’s. Dit zijn foto’s waarbij de bloedvaatjes aan de binnenzijde van het oog worden gescreend op kleine bloedinkjes. De oogarts kan met behulp van deze screenings, indien noodzakelijk op het juiste moment een behandeling inzetten.

FIXATIE DISPARATIE

Na de oogmeting kan er een advies volgen voor verder onderzoek naar de samenwerking van de ogen. Indien de ogen niet optimaal samenwerken kunnen klachten met zien, hoofdpijn, moeite met lezen en concentratie het gevolg zijn. Met dit onderzoek wordt de samenwerking van de ogen uitvoerig onderzocht. De samenwerking kan worden hersteld door visuele training of een aanpassing aan de brilsterkte.

WAT IS OPTOMETRIE?

Optometrie is in de meeste Engelstalige landen al tientallen jaren een zelfstandig beroep in de eerstelijns gezondheidszorg. In Nederland is het beroep sinds 1988 in ontwikkeling en op 15 november 2000 is het officieel opgenomen in de Wet BIG (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg). Daarmee werd de optometrist wettelijk erkend als zorgverlener in de oogzorg.

De optometristen van TOM. zijn aangesloten bij het OCR (Optometristen Collectief Rijnmond) en zij werken door middel van het oogzorgnetwerk nauw samen met de oogartsen in de omgeving.